søndag 26. september 2010

LAM og SAU både til mat og trim

Nå er det tid for å samle sau og lam i Nerklubben. Vi har allereder sendt to puljer til slakteriet. To nye drar i løpet av oktober.

Å ha sau innbærer faktisk en del " gratis" trimpoeng.
Foring om vinteren i fjøset ca 45.min x 2
Foring ute om vinteren ca 30.min
Klipping i fjøs før sommeren ca 100
Klipping utesau sommer ca 100
Klipping inne høst ca 100
Stadig finne rømlinger som har hoppet over gjerder , mer i perioder
Samle sau om høsten - på 5 utmarkområder
Gjerding
Slakting av ca 30 dyr til eget bruk om høsten.
Jeg må vel bare innrømme det er ikke meg som får disse trimpoengene, men kaillen.. og det er kanskje ikke rart han holder samme matchvekt på 76 kg året rundt.
SÅ Å DRIVE AKTIVIT MED SAU ER ET SKIKKELIG HOLD VEKTEN TIPS:)
Jeg er som gårdskjerringer flest lager mat. I går serverte jeg høstgryte med lam som hovedingrediens. Det smakte himmelsk, må bare innrømme jeg slikket talerkenen til slutt for å få i meg all sausen!!
Oppskriften får du her:
600 gr kjøtt u/ bein fra elg, hjort, lam eller storfe
1 ss margarin til bruning
2 ss hvetemel
7 dl kraft eller kjøttbuljong
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
4 knuste einebær
2 ss frisk timian
2 poteter
2 løk
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1/2 sellerirot
2 dl ekstra lett rømme
2 ss snøfrisk med einebær
1 ss rips eller rognebærgele
500 g skogsopp
1 bunt finhakket persille
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i terninger, brun det i margarin i en gryte og dryss over hvetemel. Hell over kraft slik at det står 3/4 opp på kjøttet. Tilsett salt, pepper, einebær og timian. Kok opp og la det trekke til kjøttet er mørt, ca 45 min. Skjær grønnsakene i biter, tilsett i gryten og kok opp. La trekke til grønnsakene er møte 15-20.min. Smak til med snøfrisk, lettrømme, salt, pepper og litt rips eller rognebær-gele. Dryss stekt sopp og finhakket persille over ved servering.
Kalorier pr porsjon: 410 kcal:)
Min erfaring: Det gikk litt tid å lage denne gryta - MEN DET ER VERD DET.
Byttet ut persillerot med pepperrot siden ikke persille rot var å oppdrive. Brukte bare litt av pepperoten siden det er sterk i smak og tok nedi en gulerot ekstra isteden for.

2 kommentarer:

  1. Mmmm, er det rart at jeg blir småsulten her jeg sitter???
    Kaill'n er på elgjakt - så det blir vel litt kjøtt i fryseren utover høsten.
    Spørs om jeg må prøve meg på denne gryta en dag.
    Bakte havrekjeks i dag, til stor glede for barna i huset :)
    Ha en flott høstuke ♥

    SvarSlett
  2. Denne så fantastisk ut...skal prøves med hjortekjøttet jeg har i fryseren:-)

    SvarSlett