torsdag 18. februar 2010

På vei i adfersendring

Både på kursledersamlingen og på roede skolen brukte vi denne modellen av Prochaska and DiClemente’s Stages of Change Model. Jeg synes det ga masse indre forståelse av prossen jeg selv er i når det gjelder å få denne livstilsendringen varig.
På samlingen kaller vi det atferdsendring - en prosess i 6 trinn-
Før-overeveielsen, mange benektninger--Jeg er stolt over å være stor, store damer er flott, sjokolade er jeg så glad , så derfor bare MÅ jeg ha det.
Overveielsen- f.eks når en prøver klær, har ingen ting som passer, Nei nå burde jeg begynne å slanke meg,, man går ti legen som sier: hvis du ikke passer på så kan du utvikle høgt blodtrykk eller diabetes 2 eller... Hm...kanskje jeg burde ha slanke meg.
Forberedelse - man melder seg på kurs eller starter prosessen med å gå ned i vekt på egen hånd- leser bøker om livstilsendring
Handling-man jobber med prosessen - jobber med å få is eg nok og rett matt og å trimme regelemessig.
Vedlikehold - oppnnådd trivselsvekt - men vanene er ikke automatisert - så man jobber fortsatt med å få i seg rett og nok mat og å trimme regelmessig
Vane/ny atfed- Mat og trim er på autamatgir . trivselsvekta har vært stabil ihvertfall minst 6 mnd.

Noen ganger er det slik at man får tilbakeanfall og raser helt ned i før- overveielsen igjen - OG det har jo skjedd med meg tidligere....
Hvor er jeg nå? Hm litt forskjellig på stigen har jeg funnet ut.
Frokost har blitt en etablert vane:) Står til og med opp tidligere for å rekke den
Trimmen har rast litt ned til mellom forberedelse og handling. Blitt lite tid til mine gåturer denne perioden, dårlig med tid en unskyldningen , men en annen årsak er dårlig planlegging- Døgnet har 24 timer og 30 min kan en greie å legge inn i hvert fall 4 ganger i uka..
Styrketrening er på vei opp fra før overveielse til forberedele og handling: Styrketrening har jeg hatt et hat forhold til siden ungdomskolen , men har nå skjønt at det er et viktig tiltak for forbrenningen - så derfor har jeg kjøpt strikk og dvd med strikktreningsøvelser:)
Sjokoladen vandrer stadig i mellom før -overveielser og opp til handling . Stadig vekk tilbakeanfall - om det med sjokolade noen ganger kommer til å bli en normal atferd er jeg faktisk usikker på - den må nok jobbes med hele mitt liv - for det er den viktigste årsaken at vekten raser opp og livstilen går på villspor.

Hvor er du i atferdstrappa?:) I hvert fall er det lurt med en liten analyse av hvor man er i prosessen av og til:)

4 kommentarer:

 1. Jeg har nok tanker om at jeg burde gjort noe .. jeg forsøker å starte nesten hver morgen .. men holder knapt til lunsj før jeg sprekker .. trim ligger enda lavere enn dette .. En lang vei å gå skjønner jeg. Men jeg vil heller satse på å klare dette via kosthold og mosjon - enn å ta en operasjon.

  Veldig fin lesing uansett .. må nok innom å se litt mer på den med jevne mellomrom.

  Ha en flott torsdagskveld!

  SvarSlett
 2. Jeg er nok på Handling, føler at jeg har ganske god kontroll og at ting begynner å bli en vane. Har noen tilbakefall innimellom, men hvem kan vel leve et helt perfekt liv?
  :)

  SvarSlett
 3. HEI!
  Leste om deg på Grete Roede siden og måtte inn og se på bloggen din. Kjekt å lese! Den må jeg følge med på.
  Og så vil jeg si at du har SÅ RAFFE KLÆR på bildene i artikkelen på Grete Roede siden!!!! Begge kjolene på de bildene er så utrolig tøffe. Jeg skulle gjerne hatt noen shoppingtips av deg!

  SvarSlett