lørdag 9. juli 2011

En sur men sunn start på dagen

I sommer har jeg startet dagen med en STOR kopp med sitronvann.
 Jeg koker vann, tar i et par skiver sitron eller presset sitronsaft.
Drikker det i løpet av morgenen.
Det sises så mangt om sitron i forhold til f.eks forbrenning.
Og kanskje hjelper det?

 Men jeg drikker likemye som å forebygge sår hals,
særlig pga jeg skulle synge med Flomål i går.
Sangerens største hypokonderi er SÅR HALS!!
Og heldigvis var stemmen i godt slag på konserten i går kveld:)

Sitronen er STAPPFULL av c vitaminer. De styrker blant annet blodkarenes vegger, forebygger sykdommer som åreforkalkning og er gunstige ved leging av sår.

C-vitaminets viktigste helseeffekter er at det styrker immunforsvaret, bekjemper infeksjoner, forebygger kreft, danner proteinet kollagen i bindevevet og holder hud og knokler sunne.
Sitron har blitt brukt i medisinen i årtusner og sies å kunne være effektiv i behandlingen av revmatisme, leddgikt, høyt blodkolesterol,fordøyelsesbesvær, forkjølelse og influensa.
Så derfor synes jeg det er mange gode grunner til å starte dagen med varm sitronvann:)
( fakta opplysningene er hentet fra artikkel i helse, forburk og livstil i NRK)

fredag 8. juli 2011

Middagstips før en travel dag: Skinke og Makaronigrateng

 Dette har blitt en liten favoritt i heimen.
Dette trenger du:
160 gr tørr makaroni( fullkorn)
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk
400 gr smårettskinke
1/4 purre
1 liten boks mais
1/2 bunt brokkoli
1 dl lettere hvitost, revet
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts revet muskat
 Slik gjør du:
1.kok makaronien som anvist på pakken. Hell av vannet.
2. Rør melk og med godt sammen i en kjele og kok opp under omrøring.
La sausen småkoke i ca 5.min
3. Skjær purre i ringer og del brokkoli i små buketter.
Tilsett dette i sausen sammen med skinke og mais. Smak til med   krydder
4. Hell blandingen i en ildfast form og dryss ost på toppen.
 Stek gratengen på 225 grader i ca 30 min.
Du kan godt lage gratengen dagen i forveien.
La den stå kjølig og stek den ferdig med ost samme dag som den skal serveres.
 En lur middagsrett når en vet det blir en travel dag!!
Lille Prinsen synes det smaker fortreffelig!!
Kcal pr prosjon: 390 Kcal.
Oppskriften er hentet fra en roede kursbok og laget for 4 porsjoner.
Kanskje et tips for helgamat?

torsdag 7. juli 2011

Alternativ til potetgull

Kok opp vann. Trekk asparges i ca 2.min.
Ta en teskje med flaksalt på et fat.
Bruk ca 100 - 200 gram asparges.
Rull en og en asparges i saltet.
NAM NAM:)
Kalorier 22 - 40 kalorier:)

onsdag 6. juli 2011

Vi inviterer til Rekeparty

 Sønnen og jeg inviterer til rekepary!

 Disse små hærlige krabatene som nesten ikke har kalorier i seg
 og som man dermed kan fråtse i seg på lik linje med alle andre:)
DET LIKER JEG:)
 En god salalt, hjemmbakt loff gjør også susen.
I tilegg selvfølgelig vita lettmasjones og sitron
 Jeg bruker å ta en brødskive med MENGDE reker + majones og sitron.
Resten av rasjonen som da kan være opptil 300 gram
som jeg blander i salaten.
Men det som skjer er at man er både mett
lenge før man kommer til disse mengder.
For meg som er en KJAPPETER er dette absolutt mat
for å øve meg å spise  langsomt og faktisk kjenne på at jeg er mett.
100 gram reker = 100 kalorier.
Jeg skåler absolutt for rekeparty :)

tirsdag 5. juli 2011

Frøya`s groveste uten sensur!

 Jepp her kommer Frøya`s groveste brød!
I hvert fall det groveste jeg noen sinne har bakt.
 I vinter fikk jeg denne oppskriften hos en kursdeltagere
som anbefalte varmt dette brødet.
Mange andre kursdeltagere har også bakt det og synes det var bra.
Og endelig ble TID for meg også til utprøving:)
Dette trenger du:
1 kg fin sammalt hvete fin
1kg grovt mel ( f.eks grov rug)
1 L Kli ( kruska eller havre)
3-4 ss linfrø eller solsikkefrø
1 ss salt
2 pk tørrgjær
2 l vann
Slik gjør du:
Ha i fingervarmt vann i en stor bolle-gjerne kjøkkenmaskin. Ta 2 pk gjær i vannet. Deretter 1 ss salt. Bland alt melet opp i væsken. Kjør i gang kjøkkenmaskinen. Jeg lot deigen eltes i ca 10 min. Deigen blir ganske klissete og seig. HEV til deigen blir dobbelt så stor. Ha deigen rett i 3 store brødformer. Jeg brukte sleiv og slikkepott for å få med all deigen. Etterhev i ca 30 min.
Sett brødene på nedesrste rille 200 grader 30 min , TA brødene ut av formene og inn i ovnen igjen. Skru da ovnen ned til 180 grader. Fortsatt stekingen minst 30 min, mine stod ca 45 min til. Etterpå skrudde jeg ovnen helt av og lot de stod der til de kjølnet.
Både hun jeg fikk oppskriften med og de andre kursdeltagerene har helt rett.
BRØDET SMAKTE FORTREFFELIG.
Og det er så SUNT at jeg nesten ser det STRUTTER av VITALITET.
Kalorier ca 200 pr 100gram

mandag 4. juli 2011

Pitabrød med tunfisksalat

Ferie er tid for å prøve ut nye oppskrifter!
Fra årets sommerbok i Roedekurset fant jeg denne lettvinte retten.
Oppskriften er for 2
Dette trenger du
2 pitabrød ( gjerne fullkorn)
150 gr tunfisk i vann ( en boks)
1 hardkokt egg
0,5 dl mais
1 dl kesam orginal
2 ss sylteagurk
1/4 rødløk
1/2 rødt eple
1/2 ts karri
1/4 ts salt
1 ts sitronpepper
salatblader
1 kvast timian

Slik gjør du
Finhakk  løk, eple og sylteagurk. Finhakk egget. Bland alt sammen med tunfisk, mais og kesam. Smak til med salt, karri og sitronpepper. Fyll tunfisksalaten i pitabrød sammen med bladsalat. Ønsker du mer smak kan du tilsette litt finhakket chilli og friske krydderurter.

1 porsjon = 390 kalorier

søndag 3. juli 2011

Jordbær!!

JEG ELSKER JORDBÆR.
og nå er de Norske søte gode kommet i butikken.
Og da fråtser jeg enda mer.
Jeg spiser forøvrig JORBÆR året rundt
så godt det lar seg gjøre å få tak i dem på butikken.
Jeg bruker Jorbær i min frokostfruktsalat HVER DAG hvis mulig.
Og det er jo til og med sunt. LES BARE HER.
100 gram = 34 Kalorier. TENK en halv kilo er bare 175 kalorier.
JUBEL OG GLEDE.
og enda er det lenge igjen av jorbærsommeren

lørdag 2. juli 2011

Gode snacks valg til lørdagskvelden

 Kjøp friske asparges, kok opp vann og trekk de raskt opp mellom 1-2.min.
Snurr spekeskinke rundt.
 Det smaker himmelsk, og en asparges med skinke er kun 13 kcal!!
 I tilegg skjær opp små firkanter av vannmelon og fest fetaost med en kanapestikke.
Jeg brukte mellom 10 - 15 gram melon biter og max 5 gram fetaost.
En slik bit er ca17 kcal
Dette er en bitteliten bolle med potetgull :
50 gram = 262 kalorier.
For dette får du 10 asparges biter og 8 vannmelonbiter.
Du blir mett , det varer mye lenger og det er så absolutt mye sunnere:)
Ha en deilig gourme lørdagskveld!

fredag 1. juli 2011

SOMMERÅPNING av BRIT`s egen lille SOMMERSUNNEHJØRNE

 Da er sommersunnehjørnet offisielt åpnet.
Jeg skal prøve å få til et lite innlegg hver dag med noen
gode tips, råd og tanker rundt en sunn sommer her hos meg: )
Det vil bli både mat, mosjon, motivasjon
og med dette på plass så håper jeg at jeg vil
 oppleve mestring av  min sommersunne livstil:)
 I året 2009 på vei ned mine 40 kg tok jeg pantent på grasklippingen.
Den har jeg overtatt i år også.
Dette gir nemelig verdifulle trimpoeng.
Det er ikke lenger oppgitt som trimpoeng men med skritt teller på
og med høgeste tempo på klipperen
synes jeg man godt kan notere seg noen poeng på dette.
I den gamle kursboka står klipping av plen for de mellom
70 - 90 kg oppgitt som 1 trimpoeng pr 20. min.
For å ikke overdrive la jeg det  inn som
moderat gange 4 km 70-90 kg oppgitt som 1 trimpoeng pr 40 min.
SÅ i SOMMER er
DET DIN TUR MED ANSVAR FOR KLIPPING AV PLEN:)

mandag 25. april 2011

Dag9 Tur, tur , tur

Ut på tur- ta med en fin kopp.

Kok vann å ha på termos og drikk en kopp kakao

når du kommer frem til turmålet .

Kos deg med en Bixet kjeks som gir 124 kcal.

Et greitt mellommåltid på 2.påskedag, men ikke la det bli en vane!